Je bekijkt nu Concentratie – hoe vergroot je die?

Concentratie – hoe vergroot je die?

Concentratie is een punt waar veel leerlingen mee worstelen. Eigenlijk is het raar om te zeggen dat ze moeite hebben met concentreren want geef ze een computerspel, een telefoon of een ander ding wat hun interesse heeft en ze zijn super geconcentreerd. Ze zijn namelijk altijd geconcentreerd, ze zijn alleen niet altijd geconcentreerd op datgene wat nu prioriteit heeft. De mens is nu eenmaal van nature nieuwsgierig en willen niets missen. Er zijn ook zoveel prikkels waar we heden ten dage aan blootgesteld worden dat we last hebben van een korte aandachtspanne.

EEN RICHTLIJN VOOR DE AANDACHTSPANNE IS

13 jaar = 30 minuten

Meestal wordt 45 min aangehouden als maximaal tijdsblok voor volledige focus.

Als je ook nog bedenkt dat iedere keer dat je gestoord wordt, het 15 minuten duurt voordat je weer volledig gefocust bent, kun je je indenken dat er weinig van leren komt als je niet oppast.

Daarom heb ik hier een overzicht van tips die kunnen helpen bij het vergroten van de focus met als gevolg een betere concentratie.

ERVAAR DE RUST VAN EEN PLANNING

Veel leerlingen missen het overzicht van hun huiswerk. Ze weten niet hoe lang ze met leerstof bezig zijn, ze weten niet wanneer proefwerken gepland zijn en hoe ze hier effectief op in kunnen spelen. Dit overzicht levert juist innerlijke rust op wat de schoolresultaten ten goede komt als dit er wel is. Zorg dat er inzicht komt in wanneer welk project/opdracht af moet zijn. Als je per dag weet hoeveel tijd je hebt, kunt je daar een planning op maken. Want wellicht moet je dan iets doen op een andere dag om jezelf niet in de problemen te brengen. Alleen maar naar de volgende dag krijg, zorgt dat je ergens voor nare verrassingen komt te staan.

Een vast doel voorkomt dat je afgeleid raakt door zaken die op dat moment geen prioriteit hebben.

  • Hoeveel tijd heb je daadwerkelijk?
  • Hoeveel tijd heb je nodig?
  • Wanneer wil je klaar zijn?

ZORG VOOR VOLDOENDE RUST EN ONTSPANNING

Ga voor regelmatige beweging in de vorm sporten, wandelen, fietsen etc.

Het is onmogelijk om geconcentreerd en gemotiveerd te blijven als het leven enkel bestaat uit school. Zorg daarom voor genoeg momenten van ontspanning. Onderzoek laat zien rust niet onderschat moet worden. We hebben het niet voor niets altijd over rust, regelmaat en reinheid. Dat gaat hier ook op! Een uitgeruste geest is veel meer gefocust. Zorg daarom ook voor genoeg nachtrust. Dit is de tijd dat onze hersenen hard aan het werk zijn om alles van de dag te verwerken en dus een plek te geven. Je kunt je ook voorstellen dat concentreren een stuk moeilijker is als je moe bent.

MAAK GEBRUIK VAN KORTE PAUZES

Neem vaak even een pauze en wissel van omgeving. Ga bijvoorbeeld in de keuken een sinaasappel eten. Vitamine C zorgt ervoor dat je alerter wordt/blijft.

Al die pauzes dat klinkt wellicht raar maar het werkt echt. Na elke taak moet je je bloedsomloop weer even op gang brengen. Het zit namelijk zo…. Als je zit zakt je bloed door de zwaartekracht naar beneden, weg van je hersenen. Je focus verzwakt dus. Als we dan even bewegen, dan gaat het bloed weer stromen en gaat er weer zuurstof naar de hersenen. Klinkt logisch, toch?

VERMINDEREN VAN AANTAL PRIKKELS

Het is belangrijk om rustmomenten te creëren. De leerling moet zichzelf aanleren om even de wereld buiten te sluiten en prikkel-vrije momenten te hebben.

Zet tijdens je focusmomenten alle apparaten op stil zodat je je niet gedwongen voelt om te checken wat er op Facebook bijgekomen is of wat er in dat binnengekomen WhatsApp bericht staat. Besef je dat je na iedere verstoring 15 min nodig hebt om weer op te starten. Dat is ronduit zonde van de tijd!

ZORG VOOR EEN GOEDE WERKPLEK

Kies een plek waar je ongestoord kunt werken en niet om de haverklap uit je focus gehaald wordt. Denk eens aan die bibliotheek, eigen kamer of een andere kamer in het huis.

Denk nu eens aan je bureau. Pas je daar überhaupt achter of ligt het zo vol dat je verbannen bent naar het bed. Je hersenen maken automatisch associaties. Je bed is om te slapen. De lounge stoel is om te relaxen. Daar zal je dus niet geconcentreerd kunnen werken. Daarvoor moet je lichaam in een actieve houding staan.

Zorg voor een opgeruimde werkplek dat je niet eerst 15 min op zoek moet naar je spullen voordat je aan een vak kunt beginnen.

Verander eens van houding!
De hele tijd vast geplakt zitten achter je bureau werkt niet bevorderend. Ga eens staan, ondersteboven hangen of bewegen als je stof aan het herhalen bent. Denk maar aan die bloedsomloop 😊

WEES POSITIEF EN AARDIG VOOR JEZELF

Denk positieve gedachten! Blijf positief! Bij negatieve gedachten gaat het brein allerlei negatieve onderdelen extra aandikken terwijl bij positieve gedachten ze actief werken aan het zoeken van oplossingen.

Zoals je bij elke mindfulness cursus zal leren hoe je alleen te constateren dat je gedachten afdwalen en ze terug te brengen naar datgene waar je mee bezig was. Ga het niet forceren of boos op jezelf worden. Dat heeft geen enkele zin.

Oefening baart kunst! Het duurt minstens 40 dagen om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen dus moet er veel geoefend worden.

Je leren concentreren is namelijk aan te leren net als elke andere vaardigheid. Wees dus niet te hard voor jezelf als het niet gelijk lukt. Geef het even de tijd. Hoeveel tijd heeft niet gekost om naar het volgende level te gaan in dat spel……? Daar hoor je niemand over klagen 😊

eNGELS LEREN MET DYLEXIE EEN HOPELOZE COMBINATIE?
nIET MET DEZE TIPS!

Engels leren met dyslexie kansloos

Hoe zou het zijn als er goede cijfers zijn voor Engels? Ik geef tips om Engels leren met dyslexie mogelijk te maken. 

Naast het e-boek ontvang je 2x per maand een mail met tips. Afmelden is simpel maar deze tips wil je niet missen 🙂

Carolien Poels

Engels leren met dyslexie is een hele opgave. Maar met de juiste hulpmiddelen en benadering van de lesstof is het wel mogelijk om goede cijfers te halen.