Je bekijkt nu Tips voor het nieuwe schooljaar – Zo ben je er klaar voor !

Tips voor het nieuwe schooljaar – Zo ben je er klaar voor !

Voor heel veel leerlingen begint het schooljaar weer. Een groot gedeelte zal de overstap maken naar de middelbare school. Daar zullen ze aan heel veel nieuwe dingen moeten gaan wennen; verschillende lokalen, verschillende docenten, agendabeheer, veel huiswerk, volle boekentas, niet meer de grootste zijn op school 😊.

Het is erg fijn als je de vaardigheden in huis hebt om gestructureerd te werk te kunnen gaan en goede resultaten behaalt. Het is voor iedereen goed om deze vaardigheden aan te leren om het schooljaar beter voorbereid te zijn en meer het gevoel te hebben dat je de controle hebt in plaats van steeds het gevoel te hebben achter de feiten aan te lopen. Maak gebruik van de tips voor het nieuwe schooljaar en jij bent er helemaal voor!

1. GOEDE HUISWERKPLEK

Om zo effectief mogelijk bezig te zijn is een goede leerplek van groot belang. Zorg dat je altijd op dezelfde plek studeert, daar waar je je op je gemak voelt en alle spullen binnen handbereik zijn.

Zorg dat er op je bureau voldoende ruimte is voor opengeslagen boeken en voor een aantekenmiddelen.

Alle zaken die mogelijk voor afleiding kunnen zorgen moeten opgeborgen worden. Zet de televisie en radio uit. Leg je telefoon aan de kant en zet alle meldingen uit voor oproepen, berichten of social media. Zo kun je je volledig richten op je leerstof.

2. LEER SAMENVATTINGEN MAKEN MET BEHULP VAN MINDMAPS

Maak een mindmap
Mindmaps maken zijn superhandig. Je zet de leerstof zelf om in een plaatje. Het overzicht zorgt er voor dat je de stof beter en langer onthoudt.

Opletten in de les

Dit is een lastige ….. Tijdens de les van de leraar maak je aantekeningen in een concept mindmap die je thuis aanvult met de stof uit het boek.

Onderstreep belangrijke dingen
Bij het lezen van een tekst is het slim om belangrijke dingen te markeren.  De punten verwerk je in een mindmap of een schema voor compleet begrip in de lesstof.

3. ONTDEK JE LEERSTIJL

Er zijn vier verschillende manieren van leren: visueel (in beelden), auditief (op het gehoor), kinesthetisch (met het gevoel) en digitaal (met het verstand). We gebruiken ze alle 4 maar iedereen heeft een sterke voorkeur voor 1 of 2. Met de kennis van jouw voorkeur ben je beter in staat om effectief te leren. Op een verkeerde manier leren, kost veel energie en levert niet het gewenste resultaat.

4. LEER IN BLOKKEN

Uren achter elkaar doorgaan heeft geen zin. Iedereen heeft een bepaalde tijd na hoe lang ze de onbedwingbare behoefte hebben om hun telefoon te checken. Wissel leerblokken af met een pauze om zo geconcentreerd mogelijk bezig te zijn.

5. LEER PLANNEN

Agenda bijhouden
Een goede planning van het schooljaar begint bij het secuur invullen van je agenda. Schrijf alles gelijk op in je agenda, en niet op je hand zoals ik sommige leerlingen zie doen. Alles wat je niet hoeft te onthouden is plek voor nuttige informatie. Zo hoef je ook niet bang te zijn, dat je iets vergeet.

Begin op tijd
Maak een weekplanning van al je huiswerk. Als je precies weet wat je op welke dag moet doen kom je nooit meer in tijdnoot en ben je veel relaxter.

Wissel maak- en leerwerk af
Het is beter om de verschillende soorten huiswerk af te wisselen. Zou blijf je langer geconcentreerd.

6. LEER SNELLEZEN

Snellezen is een vaardigheid waardoor je zonder begripsverlies sneller kunt lezen. Onze denksnelheid gaat vele malen sneller dan onze spreeksnelheid. Als je deze snelheid omhoog gooit is er geen ruimte meer in je hersenen voor afdwalen. Alle energie gaat naar het lezen waardoor de concentratie omhoog gaat.

7. ZORG VOOR GENOEG HERHAALMOMENTEN

Hoe vaker je iets leest of hoort, hoe beter je het onthoudt. Het is veel effectiever én het blijft beter hangen. Voor de een betekent dit 2x herhalen, voor de ander 4x of misschien zelfs 6x. Leer jezelf kennen!

8. STEL JEZELF DOELEN

Stel jezelf een doel voor de dag, de week, de maand of het kwartaal en zet daar een beloning tegenover. Schrijf het op en hang je het op een plek waar je vaak naar kijkt.

Motivatie is het halve werk

“Saai!” Is waarschijnlijk niet beste benadering van het geheel.

Bedenk een positief aspect van studeren. Waar werk je naar toe?

Wil jij een goed cijfer op je rapport? Moet je slagen voor je examen?

Wil je studeren aan die te gekke universiteit? Heb je een bepaald eindcijfer nodig?

Stap voor stap je doel bereiken is veel realistischer en motiveert veel meer.

 

Werk aan een goede voorbereiding

Een nieuw schooljaar is dé kans om met een frisse start te beginnen. Een goede voorbereiding helpt je om stress te voorkomen en het meeste uit je studietijd te halen. Begin met een slimme planning, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je je leerwerk goed verdeelt. Bekijk hier handige time management tips voor leerlingen. Daarnaast is concentratie een belangrijk aandachtspunt. Zonder focus kost studeren meer tijd dan nodig. Wil je weten hoe je afleiding vermindert en je aandacht langer vasthoudt? Lees dan hoe je je concentratie kunt verbeteren.

De juiste leerstrategieën die jou helpen

Iedereen leert op een andere manier, en wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor jou te werken. Door de juiste leerstrategieën te kiezen, kun je efficiënter studeren en betere resultaten halen. Ontdek hier welke strategieën jou helpen om beter te leren. Ook een sterk geheugen maakt een groot verschil: hoe beter je informatie opslaat, hoe minder je hoeft te herhalen. Wil je weten hoe je jouw geheugen kunt trainen? Bekijk dan deze tips om beter te onthouden. Vooral bij talen is een effectieve methode om woordjes te leren onmisbaar. Met deze 9 strategieën leer je woordjes sneller en makkelijker. Loop je ondanks deze tips toch vast? Dan kan persoonlijke begeleiding net dat extra zetje geven. Ontdek hoe 1-op-1 begeleiding je kan helpen om met vertrouwen aan het schooljaar te beginnen!

bEKIJK OOK DE VIDEO'S MET TIPS

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken?