Je wilt best presteren op school. Je snapt best dat een goed diploma betekent dat je uiteindelijk een goede baan kunt krijgen. Maar ja, je leeft nu en je wilt niet alleen maar bezig zijn met later. Hoe kun je betere cijfers halen en toch minder tijd kwijt zijn aan je huiswerk?
Je hebt juist dagen aan je studie besteed en toch haalde je slechte cijfers. Hoe haal je nu betere cijfers en houdt je ook nog tijd over om bijvoorbeeld te gaan sporten?
Volg deze 10 stappen naar betere studieresultaten met ook nog genoeg tijd voor hobby’s:
1. VASTE PLEK
De plek waar je studeert is erg belangrijk. Om zo effectief mogelijk bezig te zijn is een goede leerplek van groot belang. Zorg dat je altijd op dezelfde plek studeert, daar waar je je op je gemak voelt en alle spullen binnen handbereik zijn.
Op of naast je bureau heb je een stapel plastic bakjes waar ieder vak zijn eigen bak en of kleur heeft. Hier heb je alles bij elkaar voor dat betreffende vak.
Zorg dat er op je bureau voldoende ruimte is opengeslagen boeken en voor een aantekenblok. Zo heb je altijd genoeg ruimte om aan je huiswerk te weken.
Alle zaken die mogelijk voor afleiding kunnen zorgen moeten opgeborgen worden. Zet de televisie en radio uit. Leg je telefoon aan de kant en zet alle meldingen uit voor oproepen, berichten of social media. Zo kun je je volledig richten op je leerstof.
2. LEER SAMENVATTINGEN MAKEN MET BEHULP VAN MINDMAPS
Maak een mindmap
Mindmaps maken zijn superhandig. Je zet de leerstof zelf om in een plaatje. Terwijl je dit doet ontstaat vanzelf overzicht waardoor je de stof beter en langer onthoudt.
Opletten in de les
Als je de les van de leraar opneemt in een aanteken mindmap heb je zeker de helft al geleerd. De rest vul je thuis aan met de stof uit het boek.
Onderstreep belangrijke dingen
Bij het lezen van een tekst is het slim om belangrijke dingen te markeren. Deze punten verwerk je dan in een mindmap, grafieken of een schema.
3. ONTDEK JE LEERSTIJL
Er zijn vier verschillende manieren van leren: visueel (in beelden), auditief (op het gehoor), kinesthetisch (met het gevoel) en digitaal (met het verstand). We gebruiken ze allemaal maar iedereen heeft een voorkeur voor een van de vier. Als je weet wat jouw voorkeur is, kun je hier op in springen met je manier van leren.
4. BEPAAL DE LENGTE VAN JE LEERBLOK
Uren achter elkaar doorgaan heeft geen zin. Houdt eens twee weken lang bij na hoeveel minuten je gedachten wegzweven en je de onbedwingbare behoefte hebt om je telefoon te checken. Er zal een patroon zichtbaar worden en als je deze leerblokken afwisselt met een pauze zul je veel geconcentreerde bezig zijn.
5. MAAK EEN PLANNING
Hou goed je agenda bij
Een goede planning begint bij het secuur invullen van je agenda. Schrijf alles gelijk op. Alles wat je niet hoeft te onthouden is plek voor nuttige informatie.
Begin op tijd
Maak een weekplanning van al je huiswerk. Als je precies weet wat je op welke dag moet doen kom je nooit meer in tijdnoot en ben je veel relaxter.
Wissel maak- en leerwerk af
Het is beter om de verschillende soorten huiswerk af te wisselen. Zou blijf je langer geconcentreerd.
Verdeel je huiswerk indien mogelijk over meerdere dagen. Het is veel effectiever én het blijft beter hangen.
Herhaal wat je moet doen
Hoe vaker je iets leest of hoort, hoe beter je het onthoudt. Je moet leerstof minstens 5x herhaalt hebben wil het opgeslagen worden in je lange termijngeheugen.
6. LEER VAN JE FOUTEN
Vraag altijd de opgaven in te zien van een toets of tentamen. De beste manier van vooruitgang is inzicht in wat er fout ging zodat je de volgende keer die fout niet weer maakt.
7. VERWEN JEZELF!
Waardering is de beste motivatie die er is. Wie kan je inspanningen beter waarderen dan jijzelf.
Stel jezelf een doel voor de dag, de week of het kwartaal en zet daar een beloning tegenover. Schrijf het op en hang je het op een plek waar je vaak naar kijkt.
8. MOTIVATIE IS HET HALVE WERK!
“Saai!” Dat is waarschijnlijk niet beste benadering van het geheel.
Bedenk een positief aspect van studeren. Waar werk je naar toe?
Wil jij een goed cijfer op je rapport? Moet je slagen voor je examen?
Wil je studeren aan die te gekke universiteit maar vragen ze een bepaald eindcijfer?
Stap voor stap je doel bereiken is veel realistischer en motiveert veel meer.
9. OVERDRIJF NIET!
30 minuten per dag per vak studeren is veel effectiever dan 2 uur eens per week. Je zult zien dat je de volgende dag met veel meer energie en enthousiasme er weer aan begint. Studeren is dan ineens best leuk omdat je niet tot het uiterste bent gegaan de vorige dag.
10. LEER SNELLEZEN
Snellezen is een vaardigheid die je aanleert waardoor je zonder begripsverlies sneller dan gemiddeld kunt lezen. Onze denksnelheid gaat vele malen sneller dan onze spreeksnelheid. Doordat je de snelheid omhoog gooit is er geen ruimte meer in je hersenen voor afdwalen. Alle energie gaat naar het lezen waardoor de concentratie omhoog gaat.