Je bekijkt nu Leer Engels door films en series

Leer Engels door films en series

HET HEET NIET VOOR NIETS EEN "VREEMDE TAAL"

Het leren van een vreemde taal heet niet voor niets zo. Het is een taal die je vreemd is omdat het niet je moedertaal is. Daarom zul je veel moeten oefenen om je de woordenschat en de uitspraak eigen te maken.

Om het beste resultaat te hebben is het belangrijk dat het leuk blijft en moeten we gebruik maken van verschillende manieren. Leer Engels door films en series in het volgende artikel in de serie. Wat is nu leuker dan Engelse films en series kijken?

Kies een favoriete film of serie – een die je al vaak gezien hebt en waarschijnlijk de dialogen in je moedertaal uit je hoofd kent. Dus het verhaal volgen zal geen problemen opleveren.

Houdt een pen en papier bij de hand om nuttige woorden of zinnen op te schrijven.

Engelse ondertiteling is ook erg handig (je bent dan namelijk op twee fronten bezig).

Maak gebruik van deze tips om nog meer te halen uit het kijken naar films en series. Ik zal jullie nu laten waarom het werkt al ik zeg – Leer Engels door films en series.

JE LEERT "ECHT" ENGELS EN GEEN SCHOOLBOEK ENGELS

Bij het kijken naar de film zie je echte conversaties. Je hoort hoe dingen echt worden gebruikt en het is allemaal heel natuurlijk, het zal je helpen om meer te begrijpen van Engelse gesprekken.

JE LEERT WOORDEN TE BEGRIJPEN IN CONTEXT

Het probleem met het leren van woordenlijsten op school is dat de meeste woorden je niet veel zeggen zonder context en het zijn wellicht woorden die jij nooit zult gebruiken. Daarom is het kijken zo veel nuttiger.

JE LEERT HOE ER GESPROKEN WORDT

Het spreken van een taal wordt gedaan via een bepaalde melodie anders zouden we klinken als een robot. Dat is precies hoe veel mensen klinken als ze Engels praten. Ze hebben niet geleerd hoe de melodie van een zin loopt. Je kunt ook veel halen uit de klemtoon van een zin. Ik kan de betekenis van een zin veranderen door de klemtoon te verplaatsen. Tussen de regels door lezen noemen we dat. Voor de overdracht van een opdracht of verhaal gebruiken we maar voor 30% woorden…..

Dat laat 70% over aan intonatie en lichaamstaal. Best handig dus als je dit kunt.

Hoe pak je het aan? Leer Engels door films en series – hoe doe je dat? Hier laat ik jullie zien hoe je te werk kunt gaan om het maximale te halen uit het kijken naar een film of serie.

1. KIES EEN INTERESSANTE FILM, SERIE OF TV PROGRAMMA

Neem een genre dat je leuk vindt. Hier gaat hetzelfde idee op als je gaat kijken naar een programma dat je al niet interessant zou vinden in het Nederlands gaat het je weinig opleveren.

2. GA OP ZOEK NAAR EEN FILM DIE PAST BIJ JE HUIDIGE NIVEAU

Je kunt beginnen met cartoons, tienerfilms. Je zult zien dat als je een film neemt die aansluit met de belevingswereld van de persoon het makkelijker is om de dialogen te volgen.

3. MAAK GEBRUIK VAN EEN WOORDENBOEK

Je hoeft echt niet de film iedere twee seconden te pauzeren om onbekende woorden op te zoeken. Maar mocht je een woord al meerdere keren gehoord hebt, dan kun je het woord op schrijven en later opzoeken. Of als je de zin niet begrijpt door dat ene woord. Hier geldt dus weer hetzelfde principe als bij lezen en luisteren.

Op regelmatige basis neem je de woorden door die in je woordenboekje staan om de woorden te leren en dus je woordenschat te vergroten.

Houdt in je achterhoofd dat woorden missen heel normaal is. Laat het vooral ook leuk blijven. Dus zolang je de context begrijpt, ben je op de goede weg.

4. MAAK GEBRUIK VAN ENGELSE ONDERTITELING

Zet liever de Engelse ondertiteling aan dan proberen te kijken zonder ondertiteling. Je zult merken dat je dan meer oppikt. Je kent wellicht woorden hoe ze geschreven worden maar had ze nooit herkend in de conversatie omdat je niets wist hoe het uitgesproken wordt.

Op deze manier leg je ook meer het verband tussen het auditieve aspect en visuele aspect. Hetgene waar dyslecten standaard moeite mee hebben.

5. VLC PLAYER

Je kunt bij het downloaden van films gebruik maken van de VLC player. Het mooie hierbij is dat het je in staat stelt om de film af te spelen op een lagere snelheid zodat je stukken die je moeilijk kon volgen nog eens kunt afspelen. Dit is erg handig om je luistervaardigheid te oefenen.

Maak gebruik van iets ontspannends en leer Engels door films en series. Veel plezier!

Carolien Poels

Engels leren met dyslexie is een hele opgave. Maar met de juiste hulpmiddelen en benadering van de lesstof is het wel mogelijk om goede cijfers te halen.