WOORDJES LEREN?
Woordjes leren is de steeds terugkerende frustratie van veel leerlingen. Ik krijg ook vaak de vraag hoe je woordjes cq onregelmatige werkwoorden nu het beste kunt leren. Er wordt dan vaak gelijk geroepen dat ze al werken met wrts, quizlet of iets dergelijks maar dat niet werkt. Leerlingen die onregelmatige werkwoorden niet leren, in de hoop dat er niet veel naar voren komen in de toets. Ouders die de frustratie zien bij de kinderen, maar niet weten hoe dit weg te nemen. Leerkrachten die er ook geen raad mee weten omdat je gewoon moet stampen, stampen en nog eens stampen. Als er geen resultaat is, moet er de volgende keer beter gestampt worden….
mAAK GEBRUIK VAN DE JUISTE LEERSTRATEGIE
Daar ligt voor velen het probleem. Als er geen gebruik gemaakt wordt gemaakt van de juiste leerstrategie levert dit niet het gewenste resultaat op voor de leerling. Niet omdat er niet goed is geleerd of niet genoeg maar vooral omdat er verkeerd is geleerd. Met het regelmatig op de juiste manier oefenen van de onregelmatige werkwoorden of de woorden uit de woordenlijst kunnen leerlingen met dyslexie dit onder de knie krijgen. Zal dit makkelijk gaan? Nee (: maar dat hoeft op zich ook niet. Hard werken is niet erg. Veel energie stoppen in leerwerk is niet erg als het dan maar wel resultaat oplevert. Je wil eer van je werk, toch? 😉 Woorden leren moet regelmatig gebeuren met veel herhaal momenten om het zo effectief mogelijk te doen.
Ik werk altijd vanuit de visuele leerstijl. Dit geeft leerlingen de tools die leren tot leven brengt en waarmee ze meer resultaten boeken dan middels het werken vanuit een leerstijl die niet hun voorkeur heeft. Op school leren ze veel dingen maar niet hoe ze effectief kunnen leren volgens hun persoonlijke leerstijl want die is voor iedereen anders. Kennis van de verschillende leerstijlen zou een grote verrijking zijn voor het leerproces. Laat leerlingen eens verschillende manieren ervaren waarmee leerstof eigen gemaakt kunnen worden zodat ze ervaren dat leren niet alleen stampen, stampen en nog eens stampen is.
DE WAAROM-VRAAG
Deze leerlingen hebben een sterke WAAROM vraag bij alles. Je moet bij alles het waarom kunnen uitleggen.
- Waarom moeten we woorden leren?
- Wat is het nu van deze manier?
- Waarom gebruik ik deze tijd?
Zonder het antwoord op hun waarom vragen, is er voor hen geen noodzaak. Ze zien het nut ergens niet van in en dan is het heel moeilijk om ze te motiveren. Het visueel aanleren van woorden of de verschillende vormen van de onregelmatige werkwoorden spreekt hun visuele leerstijl aan en maakt het beter leerbaar. Er ontstaat een overzicht waardoor beter snappen waar ze mee bezig zijn. Het moet echter wel consequent en structureel herhaalt worden want het aantal herhaalmomenten ligt hoger dan bij de gemiddelde leerling – wat is een gemiddelde leerling….. 😉
-
Het verbeterde taalinzicht levert ook voordelen op bij schrijfvaardigheid en spreekvaardigheid.
Hiermee samenhangend gaat het zelfvertrouwen omhoog omdat er succeservaringen zijn.
HOE WERKT DAT? HET VISUEEL AANBIEDEN VAN WOORDJES
Je moet zorgen dat er van elk woord een kaartje wordt geschreven. Geschreven ja, schrijven zorgt voor verbingen in de hersenen die zorgen dat woorden beter onthouden worden.
Op dat kaartje wordt er een woord geschreven samen met de vertaling. Stoel – Chair. Ze leren dan het setje samen onthouden en er ontstaan geen proberen met een woord op de ene kant en de vertaling op de andere kant. Zo worden de woorden los gehaald uit de lijst en worden ze beter ervaren dan in een lijst met heel veel woorden erom heen.
Vervolgens gaan ze net zo lang naar het woord kijken tot ze het woord voor zich zien en dan schrijven ze het nogmaals op om te checken of het woorden inderdaad goed is opgeslagen.
Als we aan het begin van het hoofdstuk beginnen met deze strategie hebben we tijd om van elk woord uit de lijst een kaartje te maken (ook als de leerkracht dit niet als huiswerk opgeeft). Dan komen er steeds nieuwe woorden maar we blijven de woorden uit de vorige paragrafen ook herhalen zodat tegen de tijd dat de toets plaatsvind alle woorden zo vaak herhaalt zijn dat ze veel beter geautomatiseerd zijn. 3-4 blz woordjes gaan stampen in de week voor de toets is frustrerend en voor veel leerlingen onbegonnen werk.
Pingback: Rust, Reinheid & Regelmaat – Engels voor Dyslecten
Pingback: Goed opstarten – Hoe doe je dat? – Engels voor Dyslecten