Je bekijkt nu Woordjes leren: stampen-stampen-stampen

Woordjes leren: stampen-stampen-stampen

WOORDJES LEREN?

Woordjes leren is de steeds terugkerende frustratie van veel leerlingen. Ik krijg ook vaak de vraag hoe je woordjes cq onregelmatige werkwoorden nu het beste kunt leren. Er wordt dan vaak gelijk geroepen dat ze al werken met wrts, quizlet of iets dergelijks maar dat niet werkt. Leerlingen die onregelmatige werkwoorden niet leren, in de hoop dat er niet veel naar voren komen in de toets. Ouders die de frustratie zien bij de kinderen, maar niet weten hoe dit weg te nemen. Leerkrachten die er ook geen raad mee weten omdat je gewoon moet stampen, stampen en nog eens stampen. Als er geen resultaat is, moet er de volgende keer beter gestampt worden….

 

mAAK GEBRUIK VAN DE JUISTE LEERSTRATEGIE

Daar ligt voor velen het probleem. Als er geen gebruik gemaakt wordt gemaakt van de juiste leerstrategie levert dit niet het gewenste resultaat op voor de leerling. Niet omdat er niet goed is geleerd of niet genoeg maar vooral omdat er verkeerd is geleerd. Met het regelmatig op de juiste manier oefenen van de onregelmatige werkwoorden of de woorden uit de woordenlijst kunnen leerlingen met dyslexie dit onder de knie krijgen. Zal dit makkelijk gaan? Nee (: maar dat hoeft op zich ook niet. Hard werken is niet erg. Veel energie stoppen in leerwerk is niet erg als het dan maar wel resultaat oplevert. Je wil eer van je werk, toch? 😉 Woorden leren moet regelmatig gebeuren met veel herhaal momenten om het zo effectief mogelijk te doen.  

DE WAAROM-VRAAG

Deze leerlingen hebben een sterke WAAROM vraag bij alles. Je moet bij alles het waarom kunnen uitleggen.

  • Waarom moeten we woorden leren?
  • Wat is het nu van deze manier?
  • Waarom gebruik ik deze tijd?

HOE WERKT DAT? HET VISUEEL AANBIEDEN VAN WOORDJES

Je moet zorgen dat er van elk woord een kaartje wordt geschreven. Geschreven ja, schrijven zorgt voor verbingen in de hersenen die zorgen dat woorden beter onthouden worden

bekijk je liever de uitleg in een video?

zelf gelijk aan de slag?

Carolien Poels

Engels leren met dyslexie is een hele opgave. Maar met de juiste hulpmiddelen en benadering van de lesstof is het wel mogelijk om goede cijfers te halen.