Je bekijkt nu Zo wordt leren a piece of cake

Zo wordt leren a piece of cake

Voor de meeste leerlingen is het schooljaar weer begonnen. Een groot gedeelte zal de overstap maken naar de middelbare school. Daar zullen ze aan heel veel nieuwe dingen moeten gaan wennen; verschillende lokalen, verschillende docenten, agendabeheer, veel huiswerk, volle boekentas, niet meer de grootste zijn op school 😊.

Het is dan erg fijn als je de vaardigheden in huis hebt om gestructureerd te werk te kunnen gaan en goede resultaten behaalt. Voor andere leerlingen kan het goed zijn om deze vaardigheden aan te leren om dit schooljaar beter voorbereid te zijn en meer het gevoel te hebben dat jij de controle hebt over zaken in plaats van steeds het gevoel te hebben achter de feiten aan te lopen. Wie wil er nu niet effectief leren? Zo wordt leren a piece of cake!

GOEDE HUISWERKPLEK OM TE LEREN

Om zo effectief mogelijk bezig te zijn is een goede leerplek van groot belang. Zorg dat er altijd op dezelfde plek gestudeerd wordt. Een plek waar ze op hun gemak zijn en waar alle spullen binnen handbereik zijn.

Zorg voor genoeg ruimte op het bureau.

Alle zaken die mogelijk voor afleiding kunnen zorgen moeten opgeborgen worden. Zet de televisie en radio uit. Leg de telefoon aan de kant en zet alle meldingen uit voor oproepen, berichten of social media. Zo gaat alle aandacht naar de leerstof.

MAAK SAMENVATTINGEN MET MINDMAPS

Maak een mindmap

Mindmaps maken zijn superhandig. Je zet de leerstof om in een plaatje. Tijdens het maken van een mindmap ontstaat vanzelf overzicht waardoor de stof beter begrepen wordt en langer onthouden wordt.

Opletten in de les. 

Dit is een lastige ….. Opletten in de les is letterlijk het halve werk. Deze aantekeningen worden thuis aangevuld met de stof uit het boek.

Onderstreep belangrijke dingen. 

Bij het lezen van een tekst is het slim om belangrijke dingen te markeren. Actief lezen dus en deze punten worden dan verwerkt in een mindmap, grafiek of een schema.

ONTDEK DE LEERSTIJL

Er zijn vier verschillende manieren van leren: visueel (in beelden), auditief (op het gehoor), kinesthetisch (met het gevoel) en digitaal (met het verstand). We gebruiken ze in feite allemaal maar iedereen heeft een sterke voorkeur. Als we weten wat de voorkeur is, dan kunnen we hierop inspringen met de manier van leren. Op een verkeerde manier leren, kost veel energie en levert niet het gewenste resultaat.

LEER IN BLOKKEN

Uren achter elkaar doorgaan heeft geen zin. Iedereen heeft een bepaalde tijd waarna ze de onbedwingbare behoefte hebben om hun telefoon te checken. Wissel leerblokken af met een pauze om zo geconcentreerd mogelijk bezig te zijn.

LEER PLANNEN

Hou je agenda bij
Een goede planning begint bij het secuur invullen van de agenda. Alles moet direct in de agenda worden genoteerd en niet op de hand zoals ik sommige leerlingen zie doen. Alles wat je niet hoeft te onthouden is plek voor nuttige informatie. Zo kun je ook niets vergeten.

Begin op tijd
Maak een weekplanning van al het huiswerk. Als je precies weet wat je op welke dag moet doen kom je nooit meer in tijdnoot en ben je veel relaxter.

Wissel maak- en leerwerk af
Het is beter om de verschillende soorten huiswerk af te wisselen. Op die manier is er meer concentratie.

LEER SNELLEZEN

Snellezen is een vaardigheid die je aanleert waardoor je zonder begripsverlies sneller kunt lezen. Onze denksnelheid gaat vele malen sneller dan onze spreeksnelheid. Doordat je de snelheid omhoog gooit is er geen ruimte meer in je hersenen voor afdwalen. Alle energie gaat naar het lezen waardoor de concentratie omhoog gaat.

ZORG VOOR GENOEG HERHAALMOMENTEN

Verdeel het huiswerk indien mogelijk over meerdere dagen. Het is veel effectiever én het blijft beter hangen.

Herhaal wat er geleerd moet worden
Hoe vaker je iets leest of hoort, hoe beter je het onthoudt. Hoe meer herhaalmomenten, hoe beter dus. Voor de een is dat 2x, voor de ander 4x of misschien zelfs 6x. Laat ze dit ontdekken!

STEL DOELEN EN BEKIJK MOTIVATIE

Stel een doel voor de dag, de week, de maand of het kwartaal en zet daar een beloning tegenover. Schrijf het op en hang je het op handige plek.

Motivatie is het halve werk

“Saai!” Is waarschijnlijk niet beste benadering van het geheel.

Bedenk een positief aspect van studeren. Waar werken ze naar toe?

Een goed cijfer op het rapport? Slagen voor het examen?

Willen ze studeren aan die te gekke universiteit maar vragen ze daar een bepaald eindcijfer?

Stap voor stap het doel bereiken is veel realistischer en motiveert veel meer.

Deze punten zijn een goed uitgangspunt maar wellicht is er hulp nodig om echt succesvol te zijn. Ga aan de slag om deze vaardigheden eigen te maken! Met de juiste vaardigheden wordt leren a piece of cake.

Bekijk ook de tips in deze video's

kun je hier wel wat hulp bij gebruiken?

Carolien Poels

Engels leren met dyslexie is een hele opgave. Maar met de juiste hulpmiddelen en benadering van de lesstof is het wel mogelijk om goede cijfers te halen.