Je bekijkt nu Luistervaardigheid – hoe oefen je dat?

Luistervaardigheid – hoe oefen je dat?

Luistervaardigheid is een cruciale vaardigheid die op school wordt getoetst naast leesvaardigheid. Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om deze vaardigheid te oefenen en te verbeteren, waardoor je je Engelse taalvaardigheid kan verbeteren en meer zelfvertrouwen kan opbouwen. Hier zijn 10 effectieve tips en nuttige bronnen om je te helpen. Door regelmatig te oefenen met deze tips en bronnen, zul je merken dat je luistervaardigheid in het Engels aanzienlijk verbetert. Veel succes!

engels leren door te luisteren

Een van de meest natuurlijke en effectieve manieren om luistervaardigheid te verbeteren, is door regelmatig te luisteren naar gesproken Engels in verschillende contexten. Dit omvat het beluisteren van Engelse podcasts, nieuwsuitzendingen, gesproken boeken en zelfs online radio-uitzendingen.

1. gebruik van songteksten

Muziek is een krachtig hulpmiddel bij taalverwerving, omdat het ritme en herhaling kan helpen bij het onthouden van woorden en zinnen. Door te luisteren naar Engelse nummers en tegelijkertijd de songteksten te volgen, kunnen leerlingen niet alleen nieuwe woorden leren, maar ook de context waarin ze worden gebruikt begrijpen.
Kennis van Engelse woorden moet je altijd bijhouden, dit kan je prima doen terwijl je aan het luistert naar je favoriete muziek, je leert daarmee gelijk in wat voor een zin het woord gebruikt wordt.
Je hoort de uitspraak en bij het lezen van de songtekst zie je ook hoe het geschreven wordt. Deze punten zijn die belangrijk bij het leren van woordjes en het vergroten van de woordenschat.
Lees de songtekst en probeer te begrijpen waar het over gaat. Je hoeft de songtekst niet woord voor woord te vertalen om te begrijpen waar het lied overgaat. Schrijf een aantal woorden van het lied die je wilt leren. en als het nodig is zoek je ze op in een woordenboek.
Om de woorden te leren, moet je daarnaast alleen meerdere keren het lied beluisteren, maar dit moet geen probleem zijn als je de muziek leuk vindt!
Muziek is een krachtig hulpmiddel bij taalverwerving, omdat het ritme en herhaling kan helpen bij het onthouden van woorden en zinnen. Door te luisteren naar Engelse nummers en tegelijkertijd de songteksten te volgen, kunnen leerlingen niet alleen nieuwe woorden leren, maar ook de context waarin ze worden gebruikt begrijpen.
Je kunt ervoor kiezen om mee te zingen met de liedjes, wat niet alleen leuk is, maar ook helpt bij de uitspraak en het ritme van de taal. Bovendien kun je je  begrip van de songteksten verdiepen door de betekenis van moeilijke woorden op te zoeken en te analyseren hoe ze in de context van het lied worden gebruikt.

2. meelezen

Een effectieve manier om luister- en leesvaardigheid te combineren, is door mee te lezen terwijl men luistert naar gesproken teksten. Dit helpt je om de verbinding te leggen tussen gesproken en geschreven Engels, wat essentieel is voor een diepgaand begrip van de taal.

3. Maak gebruik van gerichte oefeningen en toetsmaterialen

Voor specifieke training in luistervaardigheid zijn er verschillende online bronnen beschikbaar met oefeningen en toetsmateriaal. Deze bronnen bieden je de mogelijkheid om zich voor te bereiden op luistertoetsen op school en hun vaardigheden te verbeteren in een gecontroleerde en gestructureerde omgeving.
Voor leerlingen die gericht willen oefenen met luistervaardigheid, zijn er verschillende websites beschikbaar met hoogwaardige oefenmaterialen. Deze websites bieden een scala aan luisteroefeningen, variërend van eenvoudige tot meer complexe teksten, en zijn een waardevolle aanvulling op het leerproces.
Door regelmatig te oefenen met deze diverse en stimulerende methoden, kun je hun luistervaardigheid in het Engels aanzienlijk verbeteren en meer zelfvertrouwen opbouwen in hun communicatievaardigheden.
Voor leerlingen die gericht willen oefenen met luistervaardigheid, zijn er verschillende websites beschikbaar met hoogwaardige oefenmaterialen. Deze websites bieden een scala aan luisteroefeningen, variërend van eenvoudige tot meer complexe teksten, en zijn een waardevolle aanvulling op het leerproces.
Door regelmatig te oefenen met deze diverse en stimulerende methoden, kunnen leerlingen hun luistervaardigheid in het Engels aanzienlijk verbeteren en meer zelfvertrouwen opbouwen in hun communicatievaardigheden.
Wil je gericht oefenen met toets materiaal om meer bekend te raken met de soort teksten en vraagstellingen die je tegen kunt komen? Dan zijn de volgende websites een super goed hulpmiddel.

4. Effectieve Manieren om Luistervaardigheid in het Engels te Oefenen

Het ontwikkelen van luistervaardigheid in het Engels is een essentieel aspect van taalverwerving, vooral in educatieve contexten waar het vaak wordt getoetst naast leesvaardigheid. Gelukkig zijn er tal van effectieve methoden beschikbaar om deze vaardigheid te oefenen en te versterken, waardoor je je Engelse taalvaardigheid kan verbeteren en meer zelfvertrouwen kan opbouwen in je academische prestaties.

5. praktische oefeninGen voor het daGelijks leven

Naast formele oefenmaterialen en online bronnen, kun je je luistervaardigheid in het Engels ook verbeteren door middel van praktische oefeningen in het dagelijks leven. Dit omvat het actief luisteren naar Engels in verschillende situaties, zoals het volgen van gesprekken met vrienden, het luisteren naar Engelse instructies of het kijken naar Engelstalige televisieprogramma’s.
Door je bewust te worden van je luistergedrag en actief te streven naar verbetering, kun je je luistervaardigheid in het Engels stapsgewijs versterken. Door regelmatig te oefenen en jezelf uit te dagen in verschillende luisteromgevingen, kun je je vaardigheden in het begrijpen en interpreteren van gesproken Engels aanzienlijk verbeteren, wat ten goede zal komen in zowel educatieve als professionele contexten.

6. luistervaardigheid in het engels verbeteren met interactieve online bronnen

Naast traditionele methoden zijn er ook tal van interactieve online bronnen beschikbaar om luistervaardigheid in het Engels te verbeteren. Deze bronnen omvatten een breed scala aan activiteiten, zoals luisteroefeningen, quizzen, en interactieve video’s, die allemaal zijn ontworpen om je te helpen je begrip van gesproken Engels te vergroten.

Dergelijke online platforms bieden je de flexibiliteit om op je eigen tempo te leren en toegang te krijgen tot een gevarieerd aanbod van luistermateriaal, variërend van alledaagse gesprekken tot academische lezingen. Bovendien kunnen veel van deze platforms gepersonaliseerde feedback en rapportage bieden, waardoor je je voortgang kan bijhouden en gericht kan werken aan specifieke gebieden van verbetering.
Door gebruik te maken van interactieve online bronnen voor luistervaardigheidstraining, kun je een boeiende en effectieve leerervaring hebben die je in staat stelt om je luistervaardigheid in het Engels te verbeteren op een manier die aansluit bij jouw individuele leerstijl en behoeften.

enkele handige websites voor gerichte oefeningen

http://www.talenwijzer.com/luistervaardigheid-engels-bovenbouw.html

http://www.talenwijzer.com/luistervaardigheid-engels-onderbouw.html

http://www.bbc.co.uk/learningenglish/

http://www.bbc.co.uk/skillswise/english

https://juffrouwengels.nl/kijkenluisteropdrachten-algemeen/

http://juffrouwengels.nl/a1-luisteren/

http://juffrouwengels.nl/a2-luisteren/

http://juffrouwengels.nl/b1-luisteren/

https://leestrainer.nl/Engels/vo/luisteren.htm

http://www.cito.nl/static/vo/se_luistervaardh_demo_twente/engels.html

http://learnenglishteens.britishcouncil.org/skills/listening-skills-practice

https://www.examenglish.com/A2/A2_listening.htm

https://www.examenglish.com/PET/pet_listening_part2.htm

7. enGels leren door films en series

Het kijken naar Engelse films en series biedt niet alleen entertainment, maar is ook een waardevolle leermogelijkheid. Door te kijken met Engelse ondertiteling kun je de gesproken taal associëren met geschreven tekst, waardoor je begrip en woordenschat worden verrijkt.
Verdiep je luistervaardigheid op deze effectieve manier om je Engels te verbeteren, gewoon door te genieten van Engelse films en series. Deze bieden dan niet alleen entertainment, maar ook een waardevolle gelegenheid om te oefenen met het begrijpen van natuurlijk gesproken Engels in verschillende contexten.
Zet altijd de Engelse ondertiteling aan om de gesproken taal associëren met de  geschreven tekst, waardoor je begrip en je woordenschat worden vergroot. Bovendien kun je zo je luistervaardigheid verder verbeteren door actief te luisteren naar de dialogen en je te concentreren op de intonatie, uitspraak en woordenschat die in de film of serie worden gebruikt.

8. ontdek de kracht van luisterboeken

Luisteren naar Engelse luisterboeken biedt een unieke kans om de uitspraak van woorden te horen en tegelijkertijd de betekenis te begrijpen in de context van een verhaal. Dit helpt niet alleen bij het opbouwen van woordenschat, maar ook bij het ontwikkelen van luistervaardigheid en begrip van natuurlijk Engels. Luisterboeken zijn erg handig om je woordenschat op te bouwen. Je leert jezelf om vertrouwt te raken met de uitspraak van woorden en meer kennis van Engelse woorden helpt je enorm bij een luistertoets.
Door te luisteren naar de levendige vertolkingen van professionele sprekers kun je je onderdompelen in de Engelse taal en je laten meeslepen door boeiende verhalen en informatieve teksten.
Daarnaast kunnen luisterboeken een waardevolle aanvulling zijn op het leesmateriaal in de klas, omdat ze je de mogelijkheid bieden om complexe teksten te verkennen en te begrijpen op een manier die aansluit bij jouw individuele leerstijl en behoeften.

kijk je liever een video?

Carolien Poels

Engels leren met dyslexie is een hele opgave. Maar met de juiste hulpmiddelen en benadering van de lesstof is het wel mogelijk om goede cijfers te halen.