Je bekijkt nu Leestentamens – Zo overleef je ze!

Leestentamens – Zo overleef je ze!

De komende weken staan voor veel leerlingen in teken van leestentamens. Of je nu normaal gesproken leest voor je plezier of er überhaupt een hekel aan hebt….. deze leestentamens doe je om een goed cijfer te halen. Op deze manier moet je het ook benaderen. Het is een combinatie van technisch en begrijpend lezen. De vaardigheid van snellezen kun je bijvoorbeeld helpen om sneller te lezen en beter geconcentreerd te zijn tijdens de toets.

Kijk ook eens naar het artikel hoe oefen je je leesvaardigheid.

WAT JE GAAT DOEN VOORDAT JE GAAT LEZEN?

Voordat je gaat lezen, is het belangrijk dat je je eerst een beeld gaat vormen van de tekst. Ga het visualiseren om een idee te krijgen van de tekst. Verder moet je weten wat voor een soort tekst het is? Is het een advertentie / ingezonden stuk / artikel, enzovoort?

WELKE MANIEREN VAN LEZEN ZIJN ER?

Lezen kun je namelijk op verschillende manieren doen:

  • Skimmen:Lees de introductie en de eerste en laatste zin van een alinea omdat daar vaak de hoofdzaken in vermeld worden. Dit kan door opvallende zaken te onderstrepen of markeren in een kleur.
  • Scannen:je gaat op zoek naar specifieke informatie. Zodra deze gevonden is, hoef je  niet verder te zoeken.
  • Intensief lezen:je gaat de tekst woord voor woord lezen.

De techniek van skimmen kun je veelvuldig toepassen bij bijvoorbeeld de citaat-vraag. Je moet dan 3 paragrafen doorlezen om de zin te citeren die antwoord geeft op de vraag die gesteld wordt. Ga dan bij de 3 opgegeven paragrafen de eerste (2) zinnen lezen om een idee te krijgen van de paragraaf. Je hebt dan gauw genoeg door of je citaat in die paragraaf zou kunnen staan. De eerste zin is namelijk de hoofdlijn van de paragraaf. De rest is uitweiding.

STRATEGIE VOOR MEERKEUZE VRAGEN

  • Onderstreep de hoofdwoorden in de vraag
  • Onderstreep de hoofdwoorden in elk van de 4 antwoorden
  • Dan kun je er altijd twee wegstrepen die onzin zijn of ieder geval niet in de tekst staan
  • Bij de twee overgebleven moet je goed letten op die hoofdwoorden. Wat is er anders bij die opties en welke geeft precies weer wat er in de tekst staan – zij het in andere woorden natuurlijk

LEESTOETS TIPS 1: HOE GA JE OM MET ONBEKENDE WOORDEN?

Bij het lezen in een andere taal kun je geen invloed uitoefenen op het taalgebruik. Je weet niet welke woorden de schrijver heeft gekozen voor zijn tekst. Er zullen altijd woorden gebruikt worden die je niet kent. Bedenk dat je met 90% van de woorden de tekst zult begrijpen, je hoeft dus niet elk woord te kunnen vertalen. Maar als er meer dan 10% woorden in voor komen die je niet kent, zul je moeite hebben met het begrip.

Trucs om de betekenis te achterhalen tijdens leestentamen:

  • Betekenis raden aan de hand van de rest van de zin
  • Lijkt het op een Nederlands woord of op een andere taal
  • Is het een samengesteld woord met delen die je kent
  • Zit er een werkwoord / zelfstandig naamwoord / bijvoeglijk naamwoord in dat je ken

LEESTOETS TIPS 2: WAAROM ZIJN SIGNAALWOORDEN BELANGRIJK?

Signaalwoorden zijn hele belangrijke woorden die het verband in een zin aangeven. Kennis van deze woorden vergroten je woordenschat en begrip van teksten. In het e-book “Engels voor Dyslecten” staat een uitgebreide van signaalwoorden waar je mee kunt oefenen. Kennis van de signaalwoorden is cruciaal. Ze komen vaak voor in de tekst maar ook in de multiple choice vragen en de betekenis van deze woorden zullen je dus hard op weg helpen naar een goed resultaat.

Leer door middel van de gebruikte signaalwoorden de verbanden in het verhaal te zien en oefenen met het scheiden van belangrijke en onbelangrijke informatie (hoofdzaken van bijzaken leren scheiden)

hANDIGE WEBSITES OM EXAMENS ENGELS TE OEFENEN

KIJK HIER MEER HANDIGE TIPS

KUN JE HIER WEL WAT HULP BIJ GEBRUIKEN?

Carolien Poels

Engels leren met dyslexie is een hele opgave. Maar met de juiste hulpmiddelen en benadering van de lesstof is het wel mogelijk om goede cijfers te halen.