Je bekijkt nu Examenvoorbereiding, hoe doe ik dat het best?!

Examenvoorbereiding, hoe doe ik dat het best?!

Wat is de beste examenvoorbereiding? Relaxthee, peptalks, klavertjes vier zoeken, bergen chips en chocolade …. De examens zijn weer begonnen….. (of is een standaard weekend). Laat ze hun angsten onder ogen komen en laat ze bedenken wat de angsten precies zijn. Wellicht is er sprake van twijfels – twijfels over zichzelf of twijfels of het gaat lukken. Wellicht hebben ze last van stress. De meeste garantie op succes is er met een gedegen voorbereiding en een uitgedachte examentactiek.

Maar wat is de beste examenvoorbereiding?
Het examen is bedoeld om te testen of de stof van de afgelopen jaren goed beheerd wordt. Ze moeten laten zien dat ze minstens de helft van al de stof kennen + 10%. Zo klinkt het best haalbaar. Wat is de beste voorbereiding? Hoe bereid je je het best voor? 

sPANNING?

Het is heel normaal om je gespannen te voelen voor een examen. Spanning hoeft niet slecht te zijn. Spanning houdt je juist scherp. Maar wat te doen als het gepieker een negatieve invloed gaat uitoefenen op de prestaties. Gedachtes als “Het lukt me toch niet”, “Ik haal toch nooit genoeg studiepunten”, of “Help, ik weet niets meer!” zijn enkel ondermijnende gedachten die de aandacht weghalen bij de toets.

Uitgebreider heb ik hierover verteld in een eerder artikel.

DE KRACHT VAN GEDACHTEN!

Hoe zien ze zichzelf? Hoe zien ze de wereld? Is het glas vaker half vol of half leeg? De manier waarop ze tegen zichzelf en hun vermogen aankijken heeft invloed op de gedachten.  Als er een slecht zelfbeeld is en er gebeurt iets slechts dan loop je het risico daarin te blijven hangen. Om het zelfvertrouwen te vergroten is een beter zelfbeeld cruciaal. Bedenk krachtige, positieve gedachten waar je echt in gelooft. Het doel hiervan is om het geloof in jezelf te vergroten. Je onderbewustzijn luistert namelijk naar woorden en niet naar feitelijke waarheden. Het gelooft dus wat er gezegd wordt; zijn dit negatieve woorden dan worden deze voor waarheid aangenomen. Als je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat je iets toch niet kunt, dan ga je daar vanzelf in geloven. Dit werkt ook andersom. Iemand met veel zelfvertrouwen, gelooft in zichzelf en neemt dit dus voor waarheid aan. Ze moeten wel realistisch blijven, want het zijn geen toverspreuken. Gebruik positieve woorden en vermijd het woord NIET.

Lees ook een eerder artikel dat ik geschreven heb over het hebben van de juiste mindset.

BEREID JE GOED VOOR

Begin op tijd met leren! Als er kennis is van de ideale lengte van een leerblok, kan er een planning gemaakt worden want ze weten dan hoeveel tijd ze nodig hebben om de stof voor het examen eigen te maken. Wat is de beste examenvoorbereiding? Maak in ieder geval een duidelijke examenplanner. Het overzicht zal de broodnodige rust brengen. Angstig makende gedachten kunnen hen ervan weerhouden om op tijd te beginnen, maar stel het niet uit tot het allerlaatst. De mogelijke angsten kunnen er ook voor zorgen dat de inzet vermindert want het gaat toch lukken dus waarom zou je dan al die inspanning leveren. Een optimale voorbereiding levert zelfvertrouwen en rust.  

WEET WAT JE KUNT VERWACHTEN

Er is effectief geleerd. Ze snappen de stof en weten de verbanden te leggen tussen de details. Als ze de lesstof hardop aan iemand anders vertellen betekent dit dat de stof beheerst wordt. Wat is de beste examenvoorbereiding? Ze weten wat er van ze verwacht wordt. Als je namelijk weet wat er van je verwacht wordt, kun je je beter voorbereiden en dat helpt om het zelfvertrouwen te vergroten. Studenten die succesvol zijn op examens weten wat er van ze verwacht wordt en weten wat er getest wordt.

STUDEER ACTIEF

Als je bedenkt dat je 90% onthoudt van wat je ziet, zegt en doet moet je dus op verschillende manieren bezig zijn met de lesstof. De leerlingen kunnen hiervoor het best gebruik maken van mindmaps om samenvattingen te maken. Ze kunnen hierbij gebruik maken van kleuren, symbolen en beelden. Onderwerpen die je kunt visualiseren, horen, proeven, ruiken of voelen onthoud je makkelijker. Laat ze kritisch zijn naar zichzelf toe en zichzelf testen aan de hand van oude tentamens of beschikbaar gestelde proefexamens. Zo is er tijd om aan de zwakke plekken te werken. 

TIJD VOOR STUDEREN EN TIJD VOOR ONTSPANNING

Er moet altijd een goede balans zijn tussen studeren en vrije tijd om gemotiveerd te blijven. Zorg voor ontspanningsmomenten in de examenplanner. Ook in deze drukke, spannende tijd nu de examens begonnen zijn is rust belangrijk op weer op te laden. Het is belelangrijk dat ze in goede conditie zijn, dan bedoel ik in dit geval een goede mentale conditie 🙂 

Een goede nachtrust is hierbij cruciaal. Het doel van slaap is oa. om dingen van de dag te verwerken en om informatie op te slaan. Dus in plaats van tot in de vroege uurtjes door te leren is het verstandiger om op tijd te gaan slapen om je hersenen in staat te stellen al de stof vast te leggen. Wat is de beste examenvoorbereiding? Hierbij wordt slaap als voorbereiding onderschat. Slaap is een belangrijk onderdeel van het voorbereiden.

Succes! 😊

bekijk ook de video's met tips

kun je hier wel wat hulp bij gebruiken?

Carolien Poels

Ik ben Taalcoach Dyslexie en Engels. Mijn missie is om Engels toegankelijk te maken voor visueel ingestelde leerlingen. Ik wilde graag weten waarom het voor deze leerlingen meer dan gemiddelde moeite koste om Engels te leren. Door het waarom duidelijk te hebben, kan er nu gericht gewerkt worden aan verbetering. Dyslexie hoeft geen belemmering te zijn om Engels te leren.

Geef een reactie