Meer Tekstbegrip in 8 Weken

Tekstbegrip: Hoe kies je wel het goede antwoord?

Teksten verklaren is net puzzelen! Je moet weten wat de bedoeling is om het goede antwoord te kunnen vinden. Verder moet je een strategie hebben om toe te passen. 

Een goed cijfer halen bij een leestoets cq leesexamen is maar gedeeltelijk afhankelijk van je woordenschat. Natuurlijk maakt een grotere woordenschat het makkelijker maar je zult altijd onbekende woorden tegenkomen. Op elk niveau en in elke tekst. Dus hoe ga je hier mee om?

 

Je kunt niet alle kennis uit een boek halen. Hoe handig het boek ook is 😃

 

Daarom is het handig om onder begeleiding oude examens te maken en zo de verschillende tactieken eigen te maken. We gaan dan kijken welke vragen je fout doet en hoe dit komt. Veel leerlingen slaan dicht als ze veel woorden niet weten maar dat is helemaal niet nodig. 

Je moet weten op welke woorden je je moet focussen en hoe je achter onbekende woorden kunt komen, welke woorden je kunt opzoeken en welke strategie je toepast bij welke soort vraag. 

 

Hoe ga je om met onbekende woorden?

1️⃣ Wat doe jij als je een woord tegenkomt die je niet kent?

2️⃣ Weet je hoeveel tijd het opzoeken van een woord eigenlijk kost?

Het is heel waardevol en tijdbesparend om technieken van tekstbegrip te leren die minder tijd kosten om achter de betekenis van een onbekend woord te komen. Dit ga je leren. Hoe kun je de achter de betekenis van een woord komen zonder dat je constant naar een woordenboek hoeft te grijpen?

 

Heb je bijvoorbeeld ALLE woorden in een zin nodig om de hoofdgedachte eruit te halen? 

Dit weet je na de 8 sessies tekstbegrip

☑️ Wat is beste algemene examen cq toets voorbereiding?

☑️ Tips om je goed voor te bereiden op de leestoets / het leesexamen

☑️ Ontspanningsoefeningen in geval van stress

☑️ In het boek staan handige websites om te oefenen met oude examens

☑️ Maar ook handige websites waar de examenteksten vaak vandaan komen

☑️ Weet je of je woordenschat voldoende is? Je kunt online je woordenschat kennis testen. 

☑️ Overzicht van 15 apps waarmee je je woordenschat kunt vergroten

☑️ 8 vaardigheden om beter te worden bij leesteksten

☑️ Woordenlijsten met signaalwoorden

☑️ Woordenlijsten met belangrijke (werk)woorden

Alle vaardigheden voor beter tekstbegrip

Er wordt vaak gezegd dat je niet hoeft te leren voor leestoetsen. Maar dat wil niet zeggen dat je niet KUNT leren voor leestoetsen.

Als je weet hoe je om moet gaan met multiple choice vragen is de kans veel groter dat je het goede antwoord eruit haalt. 

Ik krijg vaak de vraag dat leerlingen niet weten hoe je met bepaalde vragen om moeten gaan en dan het antwoord gaan gokken. Dat is zonde en zeker niet nodig!

Met kennis van de juiste vaardigheden haal je veel meer uit de leestoetsen. 

Het is een groot onderdeel van je eindcijfer dus waarom zou je dan antwoorden gaan gokken. 

Het lezen van teksten voor een leestoets of examen doe je niet voor je lol maar met een doel. Het is niet een doel op zicht, zoals het op school wel lijkt te zijn. Met de juiste strategie met betrekking tot tekstbegrip weet je wat de bedoeling is bij elke vraag en kun je beredeneren wat het goede antwoord moet zijn. 

Er is bepaalde kennis nodig om onbekende woorden te ontcijferen of te omzeilen. Leerlingen blokkeren vaak als je (veel) woorden zien staan die ze niet kennen. Dit is niet nodig want er zijn strategieën toe te passen om achter de betekenis te komen van onbekende woorden – zonder een woordenboek.

Ze hebben tijdens de training alle tijd om vragen te stellen en we nemen de tijd voor elke constructie en gaan niet verder voordat we helder hebben wat we moeten doen. Ze hoeven zich niet bezwaard te voelen dat de rest van de klas het al wel snapt en zij nog niet. Binnen no-time vliegen de vragen je om de oren en volgt het begrip daarna. 

Aan de hand van oude examens gaan we aan de slag met de examenvaardigheden. Zo weten ze wat ze kunnen verwachten en hoe ze dit aanpakken.

 

Wanneer kun je beginnen?

De cursus “meer tekstbegrip in 8 weken” is volledig online en je kunt gelijk beginnen. Na aanmelding wordt het boek gelijk opgestuurd en je ontvangt een online agenda om zelf de data en tijden in te plannen voor de 1-op-1 sessies. Jij bepaalt dus zelf aan de hand van de opties wanneer het beste uitkomt. 

Meer Tekstbegrip in 8 Weken

Wat anderen ervan vinden!

Eind vorig schooljaar heb ik bij jou de cursus tekstbegrip gevolgd. Gemiddeld haal ik voor leestoetsen van zowel Engels als Duits altijd een 4.0 of lager, maar sinds ik bij jou de cursus heb gevolgd voor tekstbegrip Engels (waar ik voor het vak Duits ook ontzettend veel aan heb gehad) is de knop omgeslagen en ben ik steeds hogere cijfers gaan halen. Afgelopen periode heb ik eindexamen gedaan in oa. Engels en Duits en ben ik geslaagd met een 5.7 voor Engels (CE) en een 6.3 voor Duits (CE). Misschien niet de hoogste cijfers maar voldoende en voor mijn doen zijn deze cijfers ontzettend hoog! Ik ben er in ieder geval trots op! Ik wil je nogmaals heel erg bedanken voor de leerzame en effectieve cursus!
Dyslexie Academy
Hanne Bos
6vwo
Ik ben deze cursus gaan doen omdat mijn Engelse leesteksten erg slecht gingen. Dit komt door mijn dyslexie. Nu weet ik hoe je een antwoord op een vraag in de tekst kan vinden zonder eerst de hele tekst te lezen. Ik heb nu meer overzicht en vind het sneller een goed antwoord.
Dyslexie Academy
Noor Knoop
3vwo
Voordat de lessen begonnen ging het niet zo best met Engels. Lezen ging langzaam/moeizaam en ik wist me geen raad met Engels. Ik vond het vooral ontzettend vermoeiend dat het lezen en leren door de trage leessnelheid zo ontzettend veel tijd kostte. Door middel van het leren van snellezen heb ik enorme tijdsvooruitgang geboekt en weet ik wat ik moet doen om mijn Engels te verbeteren. U heeft plezier in uw werk, weet wat u doet en brengt de "klant" tot gemak en steekt daar veel tijd in. Omdat er maar weinig mensen zijn die weten hoe dyslexie werkt/"verholpen" kan worden moeten andere leerlingen ook voor u kiezen. De beste bijles ooit!
Dyslexie Academy
Myra Canoy
5vwo
Het grootste probleem waar we tegenaan liepen was de leesvaardigheid. Nu het examenjaar is aangebroken en de cijfers drastisch aan het dalen waren zijn we op zoek gegaan naar hulp. We wisten niet hoe we het konden aanpakken. Na de lessen is er meer inzicht in hoe ze moet lezen en hier de juiste antwoorden bij moet zoeken. Haar woordenschat is vergroot en ze is zelfverzekerder. Ze heeft er zelfs weer zin in! Het stukje begrip en herkenning vanuit jouw kant scheelt ook veel. Je manier van aanpak is anders als andere coaches. Jouw kennis en uitleg waarom er een probleem ontstaat in Engels is verhelderend. Je rustige methode maakt het ook anders. Ik gun ook anderen de rust en de snelle methode om de leerlingen zichzelf te helpen en al ouders om je kind te kunnen helpen. Dit is goed voor elk kind!
Van ons in ieder geval

BEDANKT VOOR JE INZICHT EN HULP!
Dyslexie Academy
Noa Plenk
Moeder van dochter voor het examen
Dank je voor je bericht met meer uitleg over leesvaardigheid en de strategie erachter en uiteraard nogmaals dank voor het prettige telefoongesprek. Het is fijn om je te sparren, jij combineert grondige kennis met inzicht in en hart voor de leerling. Ik ga aan de slag met jouw tips. Nogmaals bedankt, succes met alles. Ik blijf je volgen. Groetjes,
Dyslexie Academy
Josette Roelofsen
Josette Roelofsen IMT
Nu weet ik hoe je de dingen moet toepassen, dat je altijd goed moet opletten bij het lezen van de zinnen en dat het altijd om de tekst gaat en niet om wat jij denkt of al weet.
Ik heb nu op school maar leesopdrachten gehad en daar snap ik nu meer van.
Dyslexie Academy
Leerling op evaluatieformulier
Het is fijn om de teksten met iemand eens goed door te lezen en nu wel te begrijpen. Jouw grammatica uitleg is mij het meeste bijgebleven. Ik ben trots op mijn cijfer van deze module. Het gaat steeds beter. In het begin had ik een 2,2 maar nu heb ik al een 6.3.
Dyslexie Academy
Leerling op evaluatieformulier

Andere begeleidingsmogelijkheden bij de Dyslexie Academy

Eerste hulp bij schrijfstress

Hoe zorg je voor een goed verhaal op papier?

Grammar Bootcamp Basis

In 10 stappen de basis tijden onder controle.

Grammar Bootcamp Extreme

Speciaal voor studenten die voor hun studie of Master een Engelse taaltoets moeten afleggen.

Engels leren met dyslexie.... Zo doe je dat!